Renoveringen av Nationalmuseum i SVT-dokumentär

Ljus, färg och ungefär 700 000 föremål: Efter fem år och en omfattande renovering har nu Nationalmuseum i Stockholm åter slagit upp portarna. Sammanlagt 1,2 miljarder kronor och 1,3 miljoner arbetstimmar har gått åt i ombyggnationen av den nästan 150 år gamla byggnaden.

Allblästring hade uppdraget av Skanska att blästra tegelvalven i stora delar av källaren, det rörde sig om flera tusen m2. Noga övervakat av arkitekter och konservatorer, naturligtvis viktigt att teglet inte på något sätt förstördes. Många prover och genomgångar innan metoden med traditionell torrblästring med reducerat tryck godkändes.

Allblästring har ett genuint intresse av att delta kulturhistoriskt intressanta objekt, läs mer om det i tidigare inlägg.

Delar av arbetet dokumenterades av ett filmteam från SVT. Filmen sändes i SVT i samband med invigningen. Allblästring var med i en kort sekvens 28 minuter in i filmen, klicka här för att se filmen på SVTplay

SVT skriver så här om dokumentären:

Den mest omvälvande förändringen i Nationalmuseums långa historia är snart till ända. När publiken återvänder till stenhuset på Blasieholmen öppnas portarna till ett av världens modernaste museer. Kulturarvet möter avancerad teknik och bakom förvandlingen står passionerade specialister. Vi följer några av dem i denna film producerad av Li Pamp och i regi av Carl Svensson.

Klicka här för att se Allblästrings tidigare inlägg kring blästringen och inspelningen.

Beställning & frågor

Har du hittat något du vill beställa, eller har du frågor om våra tjänster, priser eller liknande? Mejla oss på info@allblastring.se eller klicka på knappen nedan för att komma till vårt kontaktformulär. Du kan även ringa oss på 070-615 16 20 (kontoren i Härnösand och Gävle) eller 08-771 73 44 (Stockholm).

Kontakta oss