08-771 73 44 info@allblastring.se

”Kostnader inom rostskyddsentreprenad” reportage om Peter Tilder i Ytforum

23 mars 2020. Postat i Blästring & rostskydd i verkstad, Blästring mobilt, Entrepenad, Event & utbildning, Okategoriserade, Rostskyddsmålning mobilt, skrivet av

Kurt Fredrikson, Seapen Consulting och Peter Tilder, Allblästring på scenen under Ytskyddsdagarna 2020.

 

Vi är mycket glada och stolta att Ytforum – Branschtidningen om ytbehandling – uppmärksammade bland annat oss i årets utgåva nummer #2. I ett kort reportage beskrivs om hur Kurt Fredriksson, Seapen Consulting och Peter Tilder, Allblästring under Ytskyddsdagarna 2020 höll ett mycket uppskattat föredrag och en diskussion om kostnadsposter inom rostskyddsentreprenader. 

 

 

Nedan läser du Ytforums reportagetext KOSTNADER INOM ROSTSKYDDSENTREPRENAD som handlar om föredraget och vår diskussion.

—- 

” KOSTNADER INOM ROSTSKYDDSENTREPRENAD 

Tillsammans diskuterade Kurt och Peter olika kostnadsposter för rostskyddsmålning. Det skiljer mycket om arbetet kan göras på station eller om det måste göras på plats. Vid stationsmålning svarar blästring för den största kostnadsposten även om blästermedel kan återvinnas. Stationskostnaden är ofta något större än den för målning inklusive arbete och färg. Övriga kostnader så som administration och arbetsledning utgör en relativt liten del av den totala kostnadsmassan. Om däremot målning ska utförs på plats tillkommer betydande kostnadsposter. Omfattning på ställningsbyggen och intäckning varierar mellan olika projekt men kan utgöra en väsentlig del av kostnaden och ibland svara för hela 50 %. Även blästring blir ofta betydligt dyrare vid entreprenadmålning. En orsak är att blästermedel sällan är möjligt att återvinna. Exempel på kostnader som nämndes var att ommålningen av Öresundsbron uppskattas till 1 433 kronor per kvadratmeter vilket innebär att hela arbetet slutar på 430 miljoner kronor. Det kan låta mycket men motsvarar mindre än två procent av kostnaden för bygget av bron. Målning av torn för vindkraftverk, som görs industrimässigt, utförs till ett pris av 200–400 kronor per kvadratmeter. Men i det fallet används tre färgskikt vilket knappast klarar marin miljö om nu kraftverken placeras där. 

TEXT Ytforum

—–

Här ovan läser du Ytforums korta reportagetext.

Läs även Ytforums information om Ytskyddsdagarna 2020, från innan mässan hölls på Ytforums webbsida här!

Ytskyddsdagarna 2020

På årets Ytskyddsdagarna som hölls den 28–29 januari kunde du lyssna till 50 kunniga föreläsare inom sina specialistområden. Mässan är nordens största mötesplats gällande renovering, ytskydd och förstärkning av utrustningar och konstruktioner i betong och metall. Där fick du tillgång till spetskompetens gällande renovering, ytskydd och förstärkning av betong och metall. Kunskap för ökad hållbarhet, bättre kapitalvård och minskad miljöpåverkan.


 

Ytskyddsdagarnas arrangörer

Ytskyddsdagarna 2020 arrangeras av Ytskyddsakademien i samarbete med FROSIO, SSG, Riksorganisationen Svenskt Underhåll, Ytskyddsgruppen och Auktoriserade Rostskyddsföretag.

#ytskyddsdagarna
#ytskydd
#allblastring
#allblästring
#rostskyddsmålning
#blästring
#metall
#rostskydd