Sandblästringens uppfinnare föddes för 200 år sedan 🎉🎉🎉

Teamet firar sandblästringens uppfinnares som föddes för 200 år sedan

Idag den 26 oktober firar vi att det är 200 år sedan som Benjamin Chew Tilghmans föddes!  🎉 🎉 🎉 Och vem är då han? Jo, det var nämligen Benjamin Chew Tilghman som uppfann processen för sandblästring år 1870 och det är tack vare den uppfinningen vårt företag finns till. Så stort grattis till både Benjamin och oss i teamet på Allblästring! 🎉 🎉 🎉 Förutom att uppmärksamma Benjamins 200 årsdag vill vi här informera om när sandblästring passar bra att använda och våra andra blästringstjänster.

 

Sandblästringens uppfinnare Benjamin Chew Tilghman. Foto: Frederick Gutekunst, Wikipedia

Sandblästringens uppfinnare Benjamin Chew Tilghman. Foto: Frederick Gutekunst, Bild från Wikipedia.

 

Benjamin Chew Tilghman (1821—1901) föddes den 26/10 för 200 år sedan och han är mest känd för att vara uppfinnaren av processen för blästring med sand*. Det sägs att Benjamin hade sett effekten av vindblåst sand på fönster i öknen medan han var i den amerikanska armén. Det var grunden till att han därefter uppfann processen för sandblästring* som patenterade i USA år 1870.

*Informationen ovan kommer bland annat från Wikipedia, Klicka här för att läsa den!  Du läser även mer här!

 

Sandblästring är en effektiv metod för att få rent ytan

Sandblästring är den bästa förbehandlingen till målning. Det finns en hel del olika sätt att blästra på, varav en metod är sandblästring, även kallad för torrblästring med sand. Sandblästring används när någonting behöver rengöras på djupet. Denna metod är mycket effektiv då ytan får ett riktigt bra resultat vilket gör att lack och färg fäster väldigt bra. Det går att använda denna typ av blästring vid mycket djup smuts av olika slag, även när plastfärger behöver avlägsnas från olika typer av material. Sandblästring går även att använda för att avlägsna rost vilket kanske är okänt för en del.

Bra material för sandblästring

Material som det fungerar bra att använda denna typ av blästring på är betong, sten och olika typer av stålunderlag. Du kan även använda sandblästring för att få bort färg samt saltavlagringar som vägrar försvinna.

Det enda som egentligen är negativt med sandblästring är att du behöver täcka väldigt mycket runt omkring då det dammar en hel del. Detta kan ta extra mycket tid och vara krävande. Det som däremot är positivt är att det verkligen rengör på djupet och får bort väldigt grova avlagringar som kan kännas omöjliga att få bort. Efterbehandlade medel fäster därför väldigt bra på den yta som behandlats med sandblästring.

En vanlig och effektiv metod

Sandblästring är en vanlig metod som används på asfalt då detta är mycket effektivt på den typen av underlag. Ett exempel på sandblästring som använts på en specifik plats är på Hammarbys slussportar. Här utfördes sandblästring för att få bort de rostangrepp på stålkonstruktionen som är många år gamla. Denna konstruktion är nedsänkt i vatten vilket gör att miljön inte är den bästa för detta material. Förutom Slussen så ingick även Danviksbron, Liljeholmsbron, Årstabron samt Skansbron i detta blästringsprojekt. Alla dessa broar är byggda för väldigt många år sen och behövde rustas upp och underhållas för att inte krackelera.  Salt, luftföroreningar samt koldioxid är bara några av de ämnen som angripit denna konstruktion, där av behövdes sandblästring definitivt på dessa platser.

 

Kontakta oss gärna med frågor om sandblästring och andra blästringsmetoder?

Ännu mer information om våra blästringsmetoder har du möjlighet att läsa på sidan om våra blästringstjänster!

Välkommen med alla dina frågor och funderingar till oss på Allblästring, kontaktuppgifter till våra medarbetare hittar du här!

Kontakta oss via:
Tel 08-771 73 44
E-post info@allblastring.se

Beställning & frågor

Har du hittat något du vill beställa, eller har du frågor om våra tjänster, priser eller liknande? Mejla oss på info@allblastring.se eller klicka på knappen nedan för att komma till vårt kontaktformulär. Du kan även ringa oss på 070-615 16 20 (kontoren i Härnösand och Gävle) eller 08-771 73 44 (Stockholm).

Kontakta oss