Brorenoveringar i Eskilstuna

Eskilstuna kommun har anlitat oss för flera brorenoveringar runt om i staden med bland annat punktrenoveringar av grundavlopp, spjälkningsskador, asfalts- och impregneringsarbeten. Även undervattensgjutningar har utförts där vi haft dykare på plats berättar Björn Viderberg på Allblästring som har rollen som platschef och arbetsledare i dessa broprojekt.

 

Renoveringarna av de tre broarna i Eskilstuna påbörjades av oss på Allblästring i början av april 2022. Det är Rådhusbron i city, bron på Holmenleden över Torshällaån och den på Västermarksgatan som går över Gymnastikgatan som varit i behov av reparation och nu har rustats upp.

På broarna har man kunnat ta sig förbi arbetet men periodvis har det varit begränsad framkomlighet. 

Kommunen har en egen byggledare för broprojektet men Björn Viderberg hos oss är platschef och arbetsledare för renoveringarna. Han arbetar ofta med renovering av betong- och stålbroar och är den som tar fram all dokumentation och kontroller i projekten och vi passade på att ställa några frågor till honom.

 

Varför behövde beställaren få dessa projekt gjorda just nu?

– För att de hade behov av underhåll och renovering. Det var skador som upptäcktes efter inspektion av broarna.

 

Vad är det för arbeten som har utförts?

– Renovering av betongskador, dräneringskanaler samt utfört impregneringsjobb. 

Vi har arbetat med betongskador på kantbalkar och stolpfundament under broarna. Även punktrenoveringar av grundavlopp, asfalts- och spjälkningsskador och impregneringsarbeten. En del undervattensgjutningar har också utförts. 

Det är ett jobb som varit komplext och innehållit väldigt många olika delar men arbetet har gått bra. 

Det får inte ligga vatten på en bro men på bron i Torshälla har grundavloppen aldrig funkat så därför har det blivit skador. Så nu har de reparerats för att fungera framöver, där har vi även renoverat andra delar av bron. 

 

Vilka har varit på plats och utfört allt jobb?

– Tidigare hade vi fem inhyrda anläggare, fyra killar och en tjej som gått på prov från bemanningsföretaget Uniflex. 

Nu i slutskedet av projektet har vi haft två inhyrda samt två av vår egen personal som arbetat på plats.

 

Vad har ni kvar att göra nu? 

– Nu är det bara besiktningen och avetableringen kvar för oss att göra, som återstår.

 

När i tiden är broprojekten i Eskilstuna planerade att vara färdigställda?

– Allt arbete är klart nu på onsdag den 22/6. Vi hade en tidsplan fram till sista juni men vi förutspådde att allt skulle vara klart tidigare.

Tidsplanen var realistisk satt med mycket luft i så därför kan vi nu vara klara innan deadline. Vi har bland annat haft turen att ha anlitat en schaktfirma där medarbetarna var extremt duktiga.

 

Finns någon mer information om projektet som du vill berätta om?

– Vid undervattensgjutningen av en skadad bropelare var det dykare som kan gjuta under vatten som utförde arbetet. Det var en kvadratmeter som göts av dem. Då var de tvungna att vara minst tre personer med, en dykare i vattnet och två på land som övervakade hela arbetet. 

Vi har hittat flera fel och brister på broarna som vi inte kände till från början av projektet.

De här brorenoveringarna är mer komplexa och mer arbetsmoment att hålla reda på. Man måste tänka sig för när man har arbeten i trafik. När vi har projekt som dessa är det bra att inte synas och inte höras men att ändå få fram och utföra jobbet i tid. 

Egentligen är det lättare vid större jobb där man stänger av bron, gör om allt och att den är helt tom från trafik.

Men det är enklare att arbeta i Eskilstuna än i Stockholm då det är mycket mindre trafik. Det är lugnare och dessutom trevligare människor, avslutar platschefen som bor i Gnesta och älskar sitt liv långt från stressen i Stockholm.

 

 

Vi tackade Björn för intervjun där vi fick veta lite mer om vad som har utförts i projektet med broarna i Eskilstuna. Se Björns foton från brorenoveringarna, här nedanför.

 

 

Brorenoveringarna i Eskilstuna – Se foton från arbetet

             

   

FOTO Björn Viderberg

 

Om Eskilstuna kommun

Eskilstuna kommun är en kommun i nordvästra Södermanlands län. Centralort och största ort är Eskilstuna. De största övriga tätorterna är (i storleksordning) Torshälla, Skiftinge, Hällbybrunn, Skogstorp, Ärla, Kjulaås, Hållsta, Kvicksund och Hällberga.

Enligt preliminära folkbokföringssiffror passerade Eskilstuna kommun 100 000 invånare-strecket den 4 mars 2014, och blev då den 15:e kommunen i Sverige med över 100 000 invånare.

Informationen här ovan är från Wikipedia, ännu mer info om Eskilstuna kommun finns på Wikipedia!

Besök även Eskilstuna kommuns webbsida, klicka här!


Intresserad av brorenoveringar? Varmt välkommen att kontakta oss!

Björn är en av våra arbetsledare och platschefer inom Allblästrings affärsområde Anläggning. Hos oss finns kompetens för olika typer av underhåll av såväl stort som smått med tjänster inom blästring, rostskyddsmålning, smide och underhåll av betongkonstruktioner. Varmt välkommen att höra av dig med dina frågor till oss!

Björn Viderberg
Arbetsledare och platschef

Allblästrings Kontor 08-771 73 44
Mobil +46 (0)70 771 22 49
Mail  bjorn.viderberg@allblastring.se

 

Beställning & frågor

Har du hittat något du vill beställa, eller har du frågor om våra tjänster, priser eller liknande? Mejla oss på info@allblastring.se eller klicka på knappen nedan för att komma till vårt kontaktformulär. Du kan även ringa oss på 070-615 16 20 (kontoren i Härnösand och Gävle) eller 08-771 73 44 (Stockholm).

Kontakta oss