Grävmaskinist och anläggare Ulf Svensson

 

Ulf Svensson hos oss på Allbllästring är maskinspecialist och kör i princip de flesta maskiner som används inom anläggningsbranschen då han har en lång och gedigen erfarenhet av markarbeten.

Vi gjorde nyligen en medarbetarintervju med Uffe, som han kallas av kollegorna. Där berättar han bland annat om sin medverkan i arbetet under Kungliga Biblioteket efter att man sprängt ut bergrum för två stora magasin som ligger hela 40 meter under marknivån i Humlegården. Du läser mer i intervjun nedan.

Välkommen till Allblästring Ulf, när började du här? 

– Jag tror det var april–maj 2022.Vilken roll har du och vad innebär det att du jobbar med?

– Lekfarbror! Nej, jag skojar, jag kör grävmaskin och arbetar med allt från att vara anläggare till grävmaskinist.Vad har du haft för yrkesroller och arbetsuppgifter hos tidigare arbetsgivare?

– Allt från anläggare till grävmaskinist. Jag har gammal historik med det och har haft egen firma tidigare. Men insåg att som egen med enmansfirma blir man väldigt känslig. Man får jaga jobb och efter jobbet jaga kunder efter pengarna. Jag startade 1990* så det var knapert några år. Jag hade firman i 25 år, arbetade med grävmaskin och gjorde allt möjligt.
Jag började min bana och karriär inom anläggning med 11 år som rörläggare, det är ett annat ord för anläggare men med huvudinriktningen att lägga rör. Sedan har jag kört kran-lastbil hos en annan firma inom anläggning i 10 år.Har du något exempel på ett intressant uppdrag som du tidigare utfört?

– Ja, jag var med under Kungliga Biblioteket och jobbade. Vi grävde ur Humlegården där de grävde och schaktade ur i berget som två lungor och det blev djupt. Sedan kom man ut i ett bergrum där de byggde ett femvångingshus och där stod en hög mobilkran som de hade till hjälp. De göt med glidkran och det var betongbilar nere i berget.

Jag var där för att göra rent och rensa bort småsten men kommer inte ihåg när det var, kanske i början av 2000-talet. Man ser inget av vare sig arbetet som hölls då eller det enorma bergrummet uppe i parken alls. Jag var där nere och jobbade, det var jätteballt och spännande! 


Sedan byggde jag även en källare under en grosshandlarvilla* medans huset stod där ovanför, så det blev en massa avväxlingar med mera. Jag grävde ur två meter brett under huset därefter krossade man upp botten och grunden. Sedan göt de en platta och murade upp en vägg, därefter förflyttade jag mig fyra meter åt sidan, gjorde om samma procedur och till slut runt omkring hela huset.

Det var som tur var en sommarstuga så ägarna bodde inte där under tiden vi jobbade. Jag var där i cirka 10 månader under vintern 1991–1992 medans många andra hade det jobbigt just då*.  Det var bygg- och arbetsledare utöver mig som körde grävmaskinen som var där och jobbade. Jag var inhyrd av Lastbilscentralen som inte själva hade jobb just då på grund av krisen, men de var nöjda, det var ett kul och spännande jobb. Varför valde du att börja arbeta på just Allblästring? 

– Ärligt talat, det var Thomas som jag gillar och jobbar här, så känner jag även Niaz och några av de andra killarna.Vilket projekt arbetar du med just nu och vilken roll har du i det?
 
– Jag kör i Bremora, i Skäcklinge där gräver fram broar, tar bort asfalten, river upp och tar fram konstruktionsbetongen. Sedan lägger vi på tätskikt och gjuter på skyddsbetong, återfyller med grus och kross, därefter blir det asfaltering på det. Det är mest brojobb med omtätningar som jag jobbar med på Allblästring.
Vi hade en stor brorenovering till Huddinge Kommun för ett tag sedan, den över gång- och cykelvägen i Segeltorp vid Häradsvägen och Slöjdvägen. Där arbetade vi med att åtgärda problemen de hade med vattenansamlingar vid regn. Så vi byggde två nya brunnar som anslöts till dagvattenbrunnen som innebar mycket schaktning och justeringar av markytan. Återfyllningar runt om brobaneplattan, gjutasfaltering och där förlängde vi även vägräcken. Hur är kontakten med kunderna?

– Jag har mest kontakt med platschefen. Men när kommunrepresentanterna besöker arbetsplatsen så känner man igen dem och de känner igen mig. Då får vi visa på vad vi gjort i projektet och hur långt vi kommit.Vilken kundnytta och värde får beställaren av att anlita dig och teamet vid anläggningsarbeten? 

– Vi är kostnadseffektiva för kunden, jag har lång erfarenhet och vi är ett bra lag där alla har olika inriktningar som man är bra på. Jag är bra på rör och de andra på annat så vi kompletterar varandra på ett bra sätt och är mycket effektiva.Vad är det roligaste i ditt arbete? 

– Att skapa och bygga, sedan även ÄTOR* det är extra jobb som kommer efter som exempelvis vinkelelement och murar. 
Det roligaste är att det inte är slentrian och samma arbeten hela tiden utan att förutsättningarna för varje bro är helt olika.
Även om broarna ser likadana ut kan det empelvis vara träd, kablar eller berg som finns nära eller i vägen. Ibland är det järnväg, gångtunnel eller så kan det vara vatten under bron. Broar är ett vitt begrepp, de är sällan eller aldrig lika.


Vilka fritidsintressen har du?

– Mitt stora intresse är att jag har ett fritidshus i Östhammar. Jag har dubbelt boende med hus hemma i Åkersberga också, så det finns att göra!
Men ett av husen blir lidande, just nu är det hemma, då det är massor med grejer man vill göra i det nya huset på landet. Det är mysigare miljö i Östhammar, det är där man kopplar av. Det är så nära så vi kan åka ut över dagen, men vi brukar åka dit på fredagarna direkt efter jobbet, jag väntar bara in att frun ska sluta jobba.

Vi har tänkt ett steg längre då det snart är pension, att sälja huset i Åkersberga och flytta in i torpet, eller ja det är ju inte direkt ett torp för det finns wc, tvättmaskin och dusch. Det är från 1930 och är en tvåvåningskåk på 50 kvm. per plan och är jättemysigt med 3.000 kvm. tomt, har en stor äng i söderläge, med skog i öst och väst. Vi kommer bra överens med grannarna men det är 200–300 meter till den närmsta!
Där har vi även ett uthus på hela 70–90 kvm. så jag hamstrar och får skäll av frugan när jag släpar hem en massa saker. Men det finns ju utrymme så jag har en massa projekt och det är kul, men det tar tid.Östhammar ligger väl längs med kusten, hur långt är det till vattnet?

– Huset kanske ligger cirka en mil från vattnet där vi kan lägga i båten. Jag har tre båtar på släpkärror; en sportbåt, en HT-båt med två övernattningsbara kojor och en öppen båt. En har jag i Åkersberga och de andra två i Östhammar.

Och det där med närhet till havet är en av grejerna som vi skulle vilja göra. Att om vi säljer ena huset så kanske vi kan ha råd med att skaffa en sjötomt, det är drömmen!
Det låter som att Ulf har fullt upp, både  arbetet och med ett aktivt fritidsliv i Östhammar.


*Grosshandlarvilla betecknar i Sverige en typ av större sommarvillor, ursprungligen uppförda av förmögna personer som kunde köpa eller arrendera mark, bland annat i de inre delarna av Stockholms skärgård. En beskrivning från 1934 talar om att ”Grosshandlarvillan förenar förmöget utseende med billig framställningskostnad”.
*Sveriges ”Finanskris” varade under åren 1990–1994.

*ÄTOR är Ändrings- och Tilläggsarbeten som tillkommer efter det beställda arbetet är utfört.Om Kungliga Biblioteket – KB

KB:s uppdrag är att samla in, beskriva, bevara och tillgängliggöra allt som ges ut i Sverige. Dessutom främjar de utveckling och samverkan i den svenska bibliotekssektorn. KB är både ett publikt bibliotek och en myndighet med uppdraget att bevara, digitalisera och dokumentera sina samlingar. De samarbetar flitigt med andra bibliotek och organisationer. Det sker genom deras uppdrag för bibliotekssamverkan, men även via olika projekt. Varje år tar de dessutom fram Sveriges officiella biblioteksstatistik. Läs mer på KB:s webbsida!

Bergrumsmagasin under Humlegården

På 1980-talet ville man utöka biblioteket med nya magasinsutrymmen, men ändå bevara de kulturskyddade delarna av huset och Humlegården. Resultatet blev att man sprängde ut bergrum för två stora magasin om vardera fem våningsplan, 40 meter under marknivån.
På försommaren 1997 återinvigdes KB efter en omfattande om- och tillbyggnad. I samband med det tillkom de två stora underjordiska bergrumsmagasin, som kallas ”KB Annexet”. Dessa rymmer numera större delen av bibliotekets samlingar.
Magasinsutrymmen som tidigare fanns i huvudbyggnadens övervåning blev då lediga och nyttjas idag som kontor och läsesalar. I en av magasinslokalerna under jord finns en exakt kopia av Nelly Sachs’ lägenhet från Bergsunds strand, komplett med alla hennes ägodelar. Mer info finns på Wikipedia!

Titta in i KB:s magasin – Under jorden

Under marken i Humlegården finns två bergrum. Här bevaras det mesta av KB:s samlingar i magasin stora som femvåningshus. Är du nyfiken på hur det ser ut? I deras virtuella visning kan du kika runt i 360 grader. Utforska KB under jorden i den virtuella visningen här!Vill du veta mer om arbetet på Allblästring Anläggning?

Välkommen med dina frågor inom mark och anläggning till Ulf enligt kontaktuppgifter nedan.


Ulf Svensson

Kontor +46 (0)8 771 73 44
Mobil +46 (0)76 008 35 60
Mail ulf.svensson@allblastring.se

 

 

Allbllästrings tidigare medarbetarintervjuer läser du här!

 

Beställning & frågor

Har du hittat något du vill beställa, eller har du frågor om våra tjänster, priser eller liknande? Mejla oss på info@allblastring.se eller klicka på knappen nedan för att komma till vårt kontaktformulär. Du kan även ringa oss på 070-615 16 20 (kontoren i Härnösand och Gävle) eller 08-771 73 44 (Stockholm).

Kontakta oss