Helikopterlyft med byggmaterial

Vi har tagit oss till en helt ny nivå! För att få upp byggmaterialet på taket inför vår renovering av Näsets vattentorn på Lidingö utfördes helikopterlyft. Vanligtvis använder vi mobilkran men på grund av den svåra terrängen fram till tornet krävdes denna gång helikopter, vilket blev en ny och spännande upplevelse för oss i projektet. Nedan läser du mer om och ser våra videos från helikopterlyften.

 

För att vi på Allblästring Anläggning skulle kunna komma igång fullt ut med den pågående renoveringen av Näsets vattentorn på Lidingö krävdes att snabbt få upp och montera byggnadsställningarna och skyddsräcken på taket.

Men det var inte bara höjden på tornet som var ett problem utan också tillgängligheten genom en snårig skog som innebar att det skulle kunna vara riskabelt för en stor mobilkran att ta sig fram till det i terrängen längs den smala och slingrande grusvägen. För att sedan överhuvudtaget kunna lyfta upp lasten.

Det gjorde att vår platschef Vujadin ”Jadde” Blagojevic hade en del grubblerier och funderingar kring en lösning på problemet med hur de skulle kunna få upp byggnadsmaterialet på bästa sätt.

Han hade anlitat företaget ABAB för säkerheten, väderskyddet och att ansvara för bygget av ställningarna och skyddsräcken på vattentornets tak. Tillsammans med dem kom han fram till att istället för lyft med mobilkran, som vi annars brukar använda vid våra takunderhåll, var det bästa sättet att få upp materialet med en helikopter, trots kostnaden.
 

Sagt och gjort, projektledaren på ABAB bokade in helikopterfirman. Teamet därifrån var sedan även de som skulle ansvara för att montera och sätta upp byggnadsställningarna kring tornhuset och skyddsräcken längst ut på taket.

 

Helikopterlyft av byggmaterial till vattentorn

En molnig och kall dag i slutet av mars var dagen då lyften av byggmaterialet med hjälp av helikoptern skulle ske. Det var planerat att bli exakt 15 stycken lyftlaster för den att få med.

Väl på plats gjordes många förberedelser av teamet från ABAB och på taket av tornet var säkerheten hög inför lossningen av lasterna från helikoptern.

 

Alla pallar med materialet som skulle upp till tornet fanns i en lastbil som stod någon kilometer bort. Där fanns personer som hakade på lasten på helikopterns lyftremmar. Sedan stod två personer på taket av vattentornet och lossade bygglasten från helikoptern.

 

Varje lyft tog cirka två minuter från det att materialet hämtades upp av helikoptern vid lastbilen och lyftremmarna hakades på till att helikoptern flög ovanför vattentornets tak och där kunde lastas av genom att hakas bort från lyftremmarna med hjälp av killarna från ABAB.

 

Totalt blev det 15 mycket snabba och smidiga helikopterlyft med byggnadsmaterialet, kanske tack vare det grymt duktiga och proffsiga teamet från ABAB som lossade lasten.

Platschef Vujadin visar ritningen på byggnadsställningen.

 

När allt material väl var på plats uppe på taket ansvarade killarna från ABAB även för att montera och bygga ställningarna kring tornhuset samt skyddsräcken runt om taket.

Därefter hade vi möjlighet att börja och etablera klart för att komma igång med renoveringen vid Näsets vattentorn på riktigt.

Så här såg bygget ut efter helikopterlyften och ABAB:s bygge av ställningarna. Bilderna fotades både innan snön försvann och innan glaset på tornhuset var bortplockat vilket togs ner av oss för några veckor sedan.

 

I början av renoveringsprojektet vid Näsets vattentorn intervjuade vi platschef Vujadin ”Jadde” Blagojevic om bland annat det som ska åtgärdas vid tornet under sommaren, du läser intervjun här!

 

 

Om ABAB

Säkerhet och produktivitet på byggarbetsplatsen. ABAB hör till Nordens ledande koncern för byggnadsställningar, väderskydd och temporära konstruktioner. Med lång erfarenhet planerar och levererar de utifrån branschens, kundens och byggarbetsplatsens behov lösningar för renoveringar, nybyggen, infrastrukturbyggen och industriprojekt.

Du läser mer om ABAB på deras webbsida!

 

Om Lidingö stad

Lidingö är den unika skärgårdsstaden med drygt 48 000 invånare 15 minuter från Stockholm city. Lidingö är en småskalig grön oas med ett litet öppet centrum och varierad bebyggelse. Det är inte långt till ren landsbygd med böljande åkrar och hästhagar. Strandlinjen är tillgänglig med många promenad- och cykelvägar.

Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet. Riksidrottsförbundet har sitt utvecklingscentrum Bosön på ön. På Lidingö finns 11 konferensgårdar, många ligger precis vid vattnet. Konstmuseet och skulpturparken Millesgården lockar besökare från hela världen. Ögruppen Fjäderholmarna är ett annat uppskattat besöksmål.

Mer information om Lidingö Stad finns på deras webbsida samt på Wikipedia. Du läser mer om Näsets vattentorn på Wikipedia!


Kontakta Vujadin om du vill veta mer om helikopterlyften och renoveringen av vattentornet.

Vujadin ”Jadde” Blagojevic
Platschef
Mark, anläggning och betong

E-post Mejla Vujadin
Växel 08-771 73 44
Mobil 076-037 80 22

Beställning & frågor

Har du hittat något du vill beställa, eller har du frågor om våra tjänster, priser eller liknande? Mejla oss på info@allblastring.se eller klicka på knappen nedan för att komma till vårt kontaktformulär. Du kan även ringa oss på 070-615 16 20 (kontoren i Härnösand och Gävle) eller 08-771 73 44 (Stockholm).

Kontakta oss