Käppala vattentorn besiktat efter renoveringen

 

Det är vanligt att vattentorn renoveras med jämna mellanrum för att säkerställa att de fortsatt är i gott skick och kan fungera som avsett. Det brukar vara allt från mindre reparationer till större renoveringar som innebär att tornet stängs av under en period.

Käppala vattentorn byggdes under 60-talet. Beslutet om renoveringen och underhållet av detta torn togs av de ansvariga inom Lidingö Stad som har hand om vattenförsörjningen för Lidingö och berodde på en rad faktorer såsom ålder, slitage och säkerhetskrav.

Under 2022 var det dags för att komma igång med reparationsarbetet. Precis som vid de andra två renoveringarna av vattentorn på Lidingö var Vujadin ”Jadde” Blagojevic hos oss på Allblästring Anläggning platschef över uppdraget.

Slutinspektionen och besiktningen av renoveringsarbetet vid Käppala Vattentorn gick av stapeln den 30 mars 2023. Vi har tidigare inte informerat om just detta underhålls- och reparationsprojekt därför har vi istället nu i efterhand ställt några frågor om arbetet till platschefen Jadde som varit ansvarig vid tornet i Käppala under projektets gång. Läs hans svar i blogginlägget här nedanför.

 

Varför behövde Lidingö Stad få renoveringen av Käppala vattentornet utfört just nu?

– Den byggdes 1962 och det har kommit lite betongskador.

 

Var det flera olika skador på tornet?

– Nej, bara utbyte till modernare material som ny lucka i rostfritt material och rostfria rör.

 

Vad har utförts av Allblästring Anläggning i Käppala uppdraget och projektet ?
– Vi har åtgärdat betongskador i reservoarerna, monterat ny tillträdeslucka till reservoaren, blästrat och målat befintliga, bytt ut stålrör till rostfria och dragit ner takavvattning direkt till brunnen.

 

Var det några problem med tornet?

– Nej inga problem under renoveringen.

 

När startade projektet och när var det besiktning och slutinspektion?

– Vi startade 28 november 2022 och slutbesiktningen var den 30 mars 2023.

 

Vi tackade Vujadin för informationen om renoveringen av Käppala vattentorn. Se fler foton från underhållsarbetet från tornet här nedanför.

 

 

Fakta om Käppala Vattentorn

Käppala vattentorn är ett välkänt landmärke på Lidingö, en ö belägen i Stockholms skärgård. Här är några fakta om tornet:

  • Käppala vattentorn är ett 45 meter högt vattentorn som stod klart på 1960-talet. Det är beläget på en höjd i Käppala som är ett område på Lidingös nordöstra kust.
  • Tornet har en cylindrisk form med en diameter på 30 meter och är uppbyggt av betong och stål. Det rymmer en vattentank på 3 000 kubikmeter som förser stora delar av Lidingö med dricksvatten.
  • Käppala vattentorn är ett av Europas högsta reningsverkstorn, och fungerar som en del i en av Stockholms största vattenreningsanläggningar. Tornet renar vatten från Långsjön och Kottlasjön på Lidingö, och använder ozon och biologisk filtrering för att rena vattnet.
  • Käppala vattentorn har blivit ett känt och omtyckt landmärke på Lidingö och har inspirerat konstnärer och fotografer genom åren. Tornet har till och med fått en egen låt, ”Käppalavisan”, skriven av Povel Ramel.
  • Vid foten av Käppala vattentorn finns en park och ett naturreservat som är populärt bland både Lidingöbor och besökare. Här finns fina vandringsleder, utsiktsplatser och grillplatser att njuta av.

 

Du läser mer om Käppala vattentorn på Wikipedia!

 

Vill du få information om övriga renoveringar av vattentorn på Lidingö?

Här har du möjlighet att läsa om våra olika projekt, klicka på någon av länkarna här nedanför:

 

 

 

 

Om Lidingö stad

Lidingö är den unika skärgårdsstaden med drygt 48 000 invånare 15 minuter från Stockholm city. Lidingö är en småskalig grön oas med ett litet öppet centrum och varierad bebyggelse. Det är inte långt till ren landsbygd med böljande åkrar och hästhagar. Strandlinjen är tillgänglig med många promenad- och cykelvägar.

Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet. Riksidrottsförbundet har sitt utvecklingscentrum Bosön på ön. På Lidingö finns 11 konferensgårdar, många ligger precis vid vattnet. Konstmuseet och skulpturparken Millesgården lockar besökare från hela världen. Ögruppen Fjäderholmarna är ett annat uppskattat besöksmål.

Mer information om Lidingö Stad finns på deras webbsida samt på Wikipedia.

 

 

 

Vill du veta mer om renoveringen av Käppala vattentorn? Kontakta Vujadin.

Vujadin ”Jadde” Blagojevic
Platschef
Mark, anläggning och betong

E-post Mejla Vujadin
Växel 08-771 73 44
Mobil 076-037 80 22

Beställning & frågor

Har du hittat något du vill beställa, eller har du frågor om våra tjänster, priser eller liknande? Mejla oss på info@allblastring.se eller klicka på knappen nedan för att komma till vårt kontaktformulär. Du kan även ringa oss på 070-615 16 20 (kontoren i Härnösand och Gävle) eller 08-771 73 44 (Stockholm).

Kontakta oss