Pumpstationer transporterar avloppsvatten från hushåll, kontor, serviceinrättningar och industrier vidare till reningsverk för fortsatt rening. I sandfången separeras sand och andra tyngre partiklar som sjunker till botten, medan pumpsumpen är ett magasin där spillvatten samlas och sedan pumpas vidare genom en trycksatt ledning. Antalet pumpstationer i en kommun kan variera från ett fåtal till flera hundra.
Många kommunala VA-bolag väljer att renovera istället för att bygga nytt, vilket ofta sparar både på miljön och kostnaderna. Här nedanför läser du intervjun som vi gjorde i april med platschef Björn Viderberg hos oss på Allblästring Anläggning om det komplicerade men intressanta projektet vid pumpstationen.
Hej Björn, vid detta projekt med renovering av en pumpstation i Stockholmsområdet, varför behövde beställaren få den renoverad just nu?
– Ja, pumpstationen är i betong och det var den utslitna betongen, betongslitage som gjorde att den behövde renoveras.
Var det i hela anläggningen eller bara vissa delar?
– Nej, det var en viss del, i sump och sandfång. Föroreningarna hade orsakat rejält slitage på ytorna i anläggningen.
Hur märktes det att pumpstationen behövde renoveras?
– De har varit där nere i anläggningen och upptäckt att det hänt saker. Man ser det på vissa ytor.
Vad har ni hittills utfört i projektet?
– Vi har redan gjort massor. Bland annat specialformsättning med rostfri form, armering och mycket vattenbilning för att få bort gammal betong. Sedan har vi tvättat och förberett med armering, fogning och formning inför ny gjutning. Vi är ungefär halvvägs nu och det är ett väldigt komplext jobb med mycket specialformsättning och armering.
Vad är kvar som ska utföras framöver?
– Vi fortsätter med formsättning och gjutning. Efter det när alla gjutningar är klara blir det formrivningar, rengöring och blästring. då a Alla betongytor ska förblästras, sveplästras, sedan spacklas och epoxymålas. Det blir också återtäckande arbeten.
Hur många är det som arbetar med renoveringen vid pumpstationen?
– Nu har vi fem yrkesarbetare, bland annat Alex, Peter, Tomas och Tyson som jobbar som anläggare, betongare och formare. Under vissa perioder har vi varit åtta och det kommer bli åtta till tio stycken ett tag framöver också. Sedan är jag platschef och Mario Pabst är arbetsledare. Killarna tycker att det är kul och att det är ett spännande projekt. Det är därför det har funkat så bra.
Har ni haft några underentreprenörer?
– Ja, vi har haft hjälp av Järna Rostfria för de rostfria arbetena och Nordisk Vattenbilning för vattenbilningen.
När planerar ni att vara helt klara?
– Vi planerar att vara helt klara i oktober 2024.
Vad mer kan du berätta om renoveringen?
– Beställaren och hans team kommer för att inspektera arbetet löpande under projektets gång. Det är ett väldigt komplext arbete och vi har haft flera utmaningar.
Vad har varit projektets största utmaning?
– Den största utmaningen har varit att hantera de komplexa och specialanpassade formsättningarna och armeringen. Det har krävts mycket planering och precision, särskilt med tanke på de tuffa arbetsförhållandena i trånga utrymmen och de oförutsedda problemen som har uppstått under arbetets gång.
Har ni stött på några andra utmaningar?
– Ja, absolut. Vi har haft problem med att vissa material inte har varit tillräckligt hållbara mot avloppsgaserna. Speciellt den betong vi använde i början visade sig inte vara tillräckligt motståndskraftig mot svavelgaserna. Vi har behövt byta till en högre kvalitetsklass av betong, XP3, för att säkerställa att den klarar de tuffa förhållandena. Dessutom har det varit utmanande att hitta rätt rostfria material för de delar som kräver hög korrosionsbeständighet.
Har ni upplevt några oväntade förseningar i projektet?
– Ja, vi har stött på flera oväntade förseningar. Bland annat har vi haft problem med leveranser av vissa specialmaterial, vilket har fördröjt vissa moment. Dessutom har vi stött på problem under vattenbilningen, där vi upptäckt större skador än förväntat på betongen. Detta har gjort att vi har behövt göra fler och mer omfattande reparationer än planerat, vilket har påverkat tidsplanen.
Stort tack Björn för intervjun! Vi ser fram emot att följa projektets fortsatta gång till färdigställande och besiktningen i höst. Se våra foton från arbetet i pumpstationens utrymmen längst ner i detta blogginlägg.
Järna Rostfria är ett företag som arbetar med stor bredd inom rostfritt, aluminium samt diverse andra metaller. De tillverkar små eller stora serier enligt uppdrag från sina kunder och kan hjälpa till med projekt från idè till färdig produkt eller tillverkning efter ritning. De har tillverkning av rostfria konstruktioner och produkter huvudsakligen inom marinbranchen samt industrin. Verksamheten bedrivs i en 1000m2 nybyggd fastighet i Järna utanför Södertälje. Där de utför klippning, kantbockning, tig/mig svetsning och orbitalsvetsning av rör m.m. Läs mer på Järna Rostfrias webbsida!
Nordisk Vattenbilning är ett av Sveriges ledande företag inom betongavverkning med högtryck. Med stor expertis och marknadens modernaste maskinpark kan de ta sig an de allra svåraste uppdragen och utföra dem snabbt, skonsamt och kostnadseffektivt. Läs mer på Nordisk Vattenbilnings webbsida!
Inom Allblästrings verksamhetsområde Anläggning finns en stor kompetens för olika typer av renovering och underhåll. Hos oss erbjuds du bland annat tjänster som betongreparationer, brorenoveringar, mark- och anläggningsarbeten, smidesarbeten och projektering. Välkommen att höra av dig till Björn som är arbetsledare och platschef med frågor gällande ditt projekt. Eller ta kontakta med någon annan inom Allblästring här!
Björn Viderberg
Arbetsledare och platschef
Allblästrings Anläggning
Allblästrings Kontor +46 (0)8 771 73 44
Mobil +46 (0)70 771 22 49
Mail bjorn.viderberg@allblastring.se
Har du hittat något du vill beställa, eller har du frågor om våra tjänster, priser eller liknande? Mejla oss på info@allblastring.se eller klicka på knappen nedan för att komma till vårt kontaktformulär. Du kan även ringa oss på 070-615 16 20 (kontoret i Gävle) eller 08-771 73 44 (Stockholm).