Med torrblästring blåser man luft mot objektet och kan variera blästermedlet, trycket och luftvolymen för att uppnå olika effekter.
Olika typer av sand är ett vanligt blästermedel, vilket vanligen kallas sandblästring. Glas ,vilket används vid glasblästring eller nötskal passar på mjukare underlag som aluminium och är vanliga blästermedel för att ta bort sot på kolvar. Vi använder också i sällsynta fall metallpartiklar som blästermedel om det är riktigt hårt sittande rost eller smuts som ska tas bort.
Torrblästring med sand, även kallad sandblästring, används vanligen vid rengöring av olika slag och passar extra bra vid borttagning av plastfärger, rost eller grov smuts av olika slag. Det passar också bra för stålunderlag, betong och sten, för att ta bort färg, saltavlagringar eller rester från klätterväxter. Det ger ett grovt resultat på ytan som är bra för efterbehandlingar, då färg och lack får bra fäste.
Fördelar
Nackdelar
Vid bikarbonat, det vill säga bakpulver, som blästermedel slipar inte ytan som sandblästring gör utan tar bort översta ytlagret med hjälp av sönderfallet från bikarbonat-kristallerna. Det gör att det passar utmärkt för känsliga miljöer eller objekt och passar när man inte vill ha åverkan på materialet som tunnplåt på bilar, aluminium, plast, glas, trä, betong och sten.
Vi använder sodablästring när vi får kulturhistoriska uppdrag, på veteranbilar eller oljiga detaljer och när vi är i miljöer som är känsliga för sand-damm. Båtdelar och pooler är andra objekt vi ofta sodablästrar då bikarbonatet inte skadar fogar eller påverkar glas.
Vill du lösa upp ämnet bitumen som är ett vanligt bindemedel i till exempel asfalt är sodablästring nästan det enda alternativet.
Fördelar
Nackdelar
Torr-is-blästring är en populär blästringsmetod med många olika namn – torrisblästring, torr is blästring, torris blästring, isblästring, torr isblästring, kolsyresnö eller kolsyre-is-blästring – för att bara nämna några.
Genom att spruta pellets av kolsyre-is på en yta avlägsnas partiklar uppstår skjuvspänningar när de i hastigt kyls ned. De tappar fästet mot ytan för att sedan avlägsnas i en micro-explosion när kolsyre-isen sublimeras vid ytan. Likt sodablästring är torrisblästring (torr-is-blästring) därför en metod som inte slipar ytan som blästras.
Eftersom kolsyreis inte lämnar några restprodukter är den godkänd för känsliga miljöer som livsmedelsindustri och metoden passar utmärkt att ta bort oljor, fett, mögel och annan smuts. Vi använder metoden bland annat när vi jobbar med mjuka metaller som nickel, aluminium och mässing eller på ytterst känsliga objekt som kromdetaljer, i maskiner eller på kretskort.
Fördelar
Nackdelar
Spongeblästring av Söderströmsbron
Genom att binda ett blästermedel i ett svampaktigt medium kan man blästra så gott som helt dammfritt. När det svampaktiga mediet sprutas mot ytan pressas luften ur svampen och ett vakuum uppstår, vilket gör att när blästermedlet fästs i svampen och studsar bort från ytan tar svampen med sig yttersta lagret på ytan. Det svampaktiga mediet kan tvättas ur och återanvändas fler gånger.
Metoden är den enda i sitt slag i miljöer där blästringsdammet inte får spridas till omkringliggande miljöer. Vi har till exempel använt den på kulturhistoriska byggnader och där ytan som ska blästras innehåller farliga ämnen som inte får spridas men även i industri-miljöer eller där andra arbeten ska pågå samtidigt är det en utmärkt metod.
Fördelar
Nackdelar
Har du hittat något du vill beställa, eller har du frågor om våra tjänster, priser eller liknande? Mejla oss på info@allblastring.se eller klicka på knappen nedan för att komma till vårt kontaktformulär. Du kan även ringa oss på 070-615 16 20 (kontoret i Gävle) eller 08-771 73 44 (Stockholm).