Blästring

Blästring avlägsnar rost, smuts, färg och olika beläggningar på ett effektivt sätt samtidigt som det också är en effektiv förbehandling inför rostskyddsmålning och annan ytbehandling.

Det är en rengöringsmetod som passar både stora områden som hela husväggar eller underreden på båt men också små detaljer som utomhusmöbler, räcken eller bildetaljer. De flesta underlag kan behandlas men ofta rör det sig om olika metall, sten eller betong, plast eller glas.

Vill man ytbehandla något passar blästring bra som förbehandling då strukturen som skapas på ytan gör att medlet sedan fäster bättre. Det ger en ökad kvalité på ytbehandlingen som också kommer att hålla längre än om man inte förbehandlat ytan eller handslipat den.

Vi arbetar där det passar bäst och har därför verktyg både för att blästra ute hos er och hemma hos oss. Flera av våra kunder fraktar sina objekt till vår verkstad men en del saker är helt enkelt inte lämpliga för frakt. Se exempel på mobil blästring och verkstadsblästring!

Blästringstekniker

Självklart är det skillnad på både metod och partiklar man använder beroende på om det är en stor husvägg eller en liten bildetalj som ska blästras. För att inte skada materialet behöver man både kunna sin materiallära och hantverket. Vi använder en rad olika metoder och anpassar dem alltid efter yta, syfte och önskat resultat.

Våra kunder beskriver vad de vill uppnå och vi presenterar en lösning med garanterat hög kvalité. Det har gjort oss betrodda med allt från samhällskritiska broar och Kina Slott till personliga veteranbilar. Hör gärna av dig till oss för rådgivning eller frågor!

Torrblästring

Torrblästring

Med torrblästring blåser man luft mot objektet och kan variera blästermedlet, trycket och luftvolymen för att uppnå olika effekter.

Olika typer av sand är ett vanligt blästermedel, vilket vanligen kallas sandblästring. Nötskal eller glas passar på mjukare underlag som aluminium och är vanliga blästermedel för att ta bort sot på kolvar. Vi använder också i sällsynta fall metallpartiklar som blästermedel om det är riktigt hårt sittande rost eller smuts som ska tas bort.

Sandblästring

Torrblästring med sand används vanligen vid rengöring av olika slag och passar extra bra vid borttagning av plastfärger, rost eller grov smuts av olika slag. Det passar också bra för stålunderlag, betong och sten både för att ta bort färg, saltavlagringar eller rester från klätterväxter. Det ger ett grovt resultat på ytan som är bra för efterbehandlingar då färg och lack får bra fäste.

Fördelar

 • Tar bort grov smuts eller beläggning
 • Ger bra fäste för efterbehandlade medel

Nackdelar

 • Kräver täckning eller skydd av omgivning på grund av damm.

Sodablästring

Vid bikarbonat (bakpulver) som blästermedel slipar inte ytan som sandblästring gör utan tar bort översta ytlagret med hjälp av sönderfallet från bikarbonat-kristallerna. Det gör att det passar utmärkt för känsliga miljöer eller objekt och passar när man inte vill ha åverkan på materialet som tunnplåt på bilar, aluminium, plast, glas, trä, betong och sten.

Vi använder sodablästring när vi får kulturhistoriska uppdrag, på veteranbilar eller oljiga detaljer och när vi är i miljöer som är känsliga för sand-damm. Båtdelar och pooler är andra objekt vi ofta sodablästrar då bikarbonatet inte skadar fogar eller påverkar glas.

Vill du lösa upp ämnet bitumen som är ett vanligt bindemedel i till exempel asfalt är sodablästring nästan det enda alternativet.

Fördelar

 • Godkänd för restaurering av känsliga objekt
 • Lätt att städa upp med sköljning
 • Miljövänligt
 • Billigare än torris-blästring

Nackdelar

 • Klarar inte grov rengöring
 • Efterbehandling fäster inte lika bra
 • Dyrare än sandblästring

Torrisblästring / Kolsyreisblästring

Genom att spruta pellets av kolsyre-is på en yta avlägsnas partiklar uppstår skjuvspänningar när de i hastigt kyls ned. De tappar fästet mot ytan för att sedan avlägsnas i en micro-explosion när kolsyre-isen sublimeras vid ytan. Likt sodablästring är torrisblästring (torr-is-blästring) därför en metod som inte slipar ytan som blästras.

Eftersom kolsyreis inte lämnar några restprodukter är den godkänd för känsliga miljöer som livsmedelsindustri och metoden passar utmärkt att ta bort oljor, fett, mögel och annan smuts. Vi använder metoden bland annat när vi jobbar med mjuka metaller som nickel, aluminium och mässing eller på ytterst känsliga objekt som kromdetaljer, i maskiner eller på kretskort.

Fördelar

 • Ingen slaggprodukt att städa mer än det som bortblästrats
 • Miljövänlig
 • Helt torr yta efter blästring
 • Mögelsporer och annat växande dör av kylan

Nackdelar

 • Dyrare än andra metoder
 • Klarar inte färgbeläggningar

Spongeblästring

Genom att binda ett blästermedel i ett svampaktigt medium kan man blästra så gott som helt dammfritt. När det svampaktiga mediet sprutas mot ytan pressas luften ur svampenen och ett vakuum uppstår, vilket gör att när blästermedlet fäst i svampen studsar bort från ytan tar svampen med sig yttersta lagret på ytan. Det svampaktiga mediet kan tvättas ur och återanvändas fler gånger.

Metoden är den enda i sitt slag i miljöer där blästringsdammet inte får spridas till omkringliggande miljöer. Vi har till exempel använt den på kulturhistoriska byggnader och där ytan som ska blästras innehåller farliga ämnen som inte får spridas men även i industri-miljöer eller där andra arbeten ska pågå samtidigt är det en utmärkt metod.

Fördelar

 • Hög precision
 • Dammfritt
 • Binder farliga ämnen

Nackdelar

 • Dyrare än andra metoder

Våtblästring och vattenblästring

Våtblästring

Våtblästring använder samma teknik som torrblästring med skillnaden att man tillsätter vatten i strålen.

Vissa verktyg blandar blästermedlet med vattnet i själva verktyget (såsom varumärket Torbo) medan med i andra möts vatten och blästermedlet utanför munstycket. I båda fallen träffas ytan med
blästermedel och vatten, vilket gör att bortblästrade partiklar följer med vattnet ned till marken.

När vi vattenblästrar tillsätts inget blästermedel, utan en vattenstråle under högtryck blästrar bort beläggningen eller smutsen. Det passar för lättare smuts och när ytan inte ska påverkas men klarar därför inte hårdare beläggningar eller arbeten.

Fördelar

 • Kan varieras på flera sätt för att passa underlaget och önskad effekt
 • Mindre damm än vid torrblästring
 • Mer precision

Nackdelar

 • Kräver torktid av objektet
 • Inte lämplig för miljöer känsliga för fukt