Yttre renovering av vattentorn färdigställt

I en totalentreprenad till Sandviken Energi utförde vi på Allblästring Anläggning under år 2021 en stor yttre renovering på ett vattentorn som ligger i Gävleborgs län. Det byggdes under 1960-talet och har en reservoarvolym på cirka 300 kubikmeter samt en höjd på cirka 26 meter.

 

Efter en utbredd inspektion och analys upptäcktes omfattande betongskador på övre och nedre fris samt på vattentornets fasad. Redan vid startskedet kom vi tillsammans med projektören fram till flera förbättringsåtgärder på takbjälklagets (övre fris) och bottenbjälklagets ytterkant (nedre fris) samt fasaden.

Tidsplanen togs fram med det bestämda målet att projektet skulle färdigställas innan vintern, då väderförhållanden försämras. Etablering av byggarbetsplatsen startades upp i början av september och därpå igångsattes de första arbetsmomenten. De bestod av rivningar och demonteringar som pågick fram till månadsskiftet.

Yttre renovering av vattentorn färdigställt

Från oktober ställdes projektet i ordning igen genom vattenbilning, blästring, formning, gjutningar, betongreperationer, nytt tätskikt, högtryckstvätt och skyddsimpregnering av tornet. Därefter utfördes målning, montering av ny dörr, komplettering av regelstomme, montage av fasadplåt, isolering och montage av nytt säkerhetsräcke.

I december var det sedan dags för slutbesiktning och då hade vi lyckats färdigställa samtliga arbetsmoment inom det planerade tidschemat. Efter åtgärd av mindre noteringar som gjorts under besiktningen slutfördes därmed en godkänd entreprenad.

 

 

Om Sandviken Energi

Sandviken Energi AB är ett energibolag med verksamhet inom fjärrvärme, elnät, elhandel, gata, bredband, vattenkraft samt vatten och avlopp.

Tillsammans är vi 160 medarbetare och omsätter cirka 500 miljoner kronor. Bolaget är också delägare i elhandelsföretaget Bixia AB.

Läs mer om Sandviken Energi här!

 

Se fler foton från renoveringen av vattentornet här nedanför.

TEXT OCH FOTON HEWA KAMAL

 

Har du frågor om betongreparation och renovering av vattentorn? Kontakta Thomas!

Thomas Lindholm, Platschef/Teknisk specialist
Thomas Lindholm
Platschef/Teknisk specialist

E-post thomas.lindholm@allblastring.se
Mobil 070-771 22 13
Växel 08-771 73 44

 

 

 

Har du frågor om Allblästrings affärsområde Anläggning och vad vi stöttar er med gällande anläggningsarbeten och betongreparationer?

Välkommen att höra av dig med dina funderingar till Niaz.

Niaz Mirza, Arbetschef
Niaz Mirza
Arbetschef

E-post niaz.mirza@allblastring.se
Tel 08-771 73 44
Mobil 070-771 22 00

Beställning & frågor

Har du hittat något du vill beställa, eller har du frågor om våra tjänster, priser eller liknande? Mejla oss på info@allblastring.se eller klicka på knappen nedan för att komma till vårt kontaktformulär. Du kan även ringa oss på 070-615 16 20 (kontoren i Härnösand och Gävle) eller 08-771 73 44 (Stockholm).

Kontakta oss