Intervju: Renoveringen av Näsets vattentorn uppstartad

Renoveringen av ännu ett vattentorn på Lidingö är uppstartad från mitten av mars. Därför ställde vi flera frågor till platschef Vujadin ”Jadde” Blagojevic som berättar att ett team från oss på Allblästring Anläggning nu är igång vid Näsets vattentorn med förberedelserna inför vårens och sommarens reparationer. Vi tror att detta blir ett mycket intressant underhållsprojekt att följa, bland annat då byggnadsställningarna kommer lyftas upp på taket med hjälp av helikopter. Läs mer i intervjun här nedanför.

 

Under åren 2022–2024 renoveras de tre vattentornen som finns inom Lidingö stad. Hersby vattentorn har tidigare reparerats både invändigt och utvändigt samt fått nytt tätskikt på taket. Det är ungefär samma arbete som nyligen har utförts vid Käppala och som nu även ska renoveras på Näsets.

Alla dessa tre projekt har vi på Allblästring Anläggning anlitats för att utföra och renoveringsarbetet vid Näsets vattentorn kommer ske under 2023. Tornet är beläget strax ovanför Vesslevägen och Vikbyvägen och projektet är nu igång och det förbereds för fullt.

För att få veta lite mer om vad som kommer utföras ställde vi några frågor till Vujadin ”Jadde” Blagojevic som är platschef vid Näset.

När startade ni upp projektet?

– Vi startade förra måndagen då vi stängslade in arbetsområdet. Under nästa vecka kommer vi köra dit byggbod och en del material. Vi måste göra klart Käppala först och fylla den med vatten sedan kan man tömma Näset på vatten och börja arbete där. Måndag, 27 mars börjar bygget av byggnadsställningen som ska upp på taket av vattentornet. Det är tornhuset på taket som vi börjar med, det är inte så mycket annat att göra och på fredagen innan har vi anlitat en helikopter för att lyfta byggnadsställningarna upp på taket.

Vad ska utföras av oss i uppdraget?

– Vi skall riva gammalt tätskikt på taket och montera nytt. Montera nya rörledningar för takvatten från taket och ner till brunnen. Betongreparationer i reservoaren och i ventilkammare. Foga om glastaket i tornhuset och byta ut rörledningar i ventilkammare.

 

Varför behövde Lidingö Stad få renoveringen av vattentornet utfört just nu?

– Vattentornet är byggt på 60-talet så det har kommit lite betongskador, tätskikt har några år på nacken och rörledningar skall bytas ut till rostfria rör.

 

Var det flera olika skador på tornet?

– Inte mycket skador, mest uppfräschning.

 

Vad utförs i övrigt för arbeten i det här projektet?

– Det är lite smått, måla lite golv, blästra och måla dörren i tornhuset, montera ventilationsrör i tornhuset och byta ut tillträdesluckor till reservoarer.

 

Finns något mer intressant att berätta om renoveringen av Näsets vattentorn?

– Det är vårt tredje vattentorn i samma kommun så det är kul!

 

Vi tackade Vujadin för intervjun och ser nu fram emot att följa detta renoveringsprojekt under våren och sommaren samt närmast helikopterlyften av byggnadsställningarna som sker fredagen den 24 mars.

 

 

 

Om Lidingö stad

Lidingö är den unika skärgårdsstaden med drygt 48 000 invånare 15 minuter från Stockholm city. Lidingö är en småskalig grön oas med ett litet öppet centrum och varierad bebyggelse. Det är inte långt till ren landsbygd med böljande åkrar och hästhagar. Strandlinjen är tillgänglig med många promenad- och cykelvägar.

Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet. Riksidrottsförbundet har sitt utvecklingscentrum Bosön på ön. På Lidingö finns 11 konferensgårdar, många ligger precis vid vattnet. Konstmuseet och skulpturparken Millesgården lockar besökare från hela världen. Ögruppen Fjäderholmarna är ett annat uppskattat besöksmål.

Mer information om Lidingö Stad finns på deras webbsida samt på Wikipedia.Du läser mer om Näsets vattentorn på Wikipedia!

Vill du ha mer information av tidigare renovering av vattentorn på Lidingö har du möjlighet att läsa om projektet vid Hersby vattentorn, här!

Är du mer nyfiken på renoveringen av Näsets vattentorn? Kontakta Vujadin!

Vujadin ”Jadde” Blagojevic
Platschef
Mark, anläggning och betong

E-post Mejla Vujadin
Växel 08-771 73 44
Mobil 076-037 80 22

Beställning & frågor

Har du hittat något du vill beställa, eller har du frågor om våra tjänster, priser eller liknande? Mejla oss på info@allblastring.se eller klicka på knappen nedan för att komma till vårt kontaktformulär. Du kan även ringa oss på 070-615 16 20 (kontoren i Härnösand och Gävle) eller 08-771 73 44 (Stockholm).

Kontakta oss